zelf borduren
stijlkenmerken
geschiedenis
werkwijze
klein|groter|groot
klein|groter|groot
ontwerpen
uitvoeringen
ontwerpen
uitvoeringen
ontwerpen
Miao
stijl, ontwerpen
uitvoeringen
stijl, ontwerpen
stijl, ontwerpen
stijl, ontwerpen
roosters
DMC kleuren
blog
patroon van de week
nieuw(s)
links
deze site en u
contact
wikitopia
detail from "grapetails"
start>miao ontwerpen >

Miao borduurwerk

ontwerpen: 1-3

Miao

De Miao is een volk van ongeveer 10 miljoen mensen. Het grootste deel leeft in het zuiden van China in de meer bergachtige gebieden. Ongeveer 1 miljoen leven er buiten China, waarvan een kleine 300000 in de VS en zo'n 10000 in Frankrijk. Ze worden in het westen vaak aangeduid als de Hmong/Mong. Maar dit is eigenlijk een subgroep. Zij hebben hun eigen talen. Meer info over de Miao op de Engelstalige wikipedia.

Zoals vaak bij minderheidsgroeperingen blijven tradities langer bestaan. Ook nu nog is er een rijke traditie in het verfraaien van textiel. De diversiteit en de kwalitiet van Miao borduurwerk is verbazingwekkend. Er zijn talloze stijlen, mede doordat de Miao dorpen vaak zeer geïsoleerd van elkaar zijn door het onherbergzame gebied waar deze dorpen zich vaak bevinden. Sommige stijlen zijn puur geometrisch, doen mij denken aan Oosterse tapijten, met name aan de zogenaamde "dragon" tapijten, er is borduurwerk met een soort kubistische stijl, ook meer figuratief werk. De kleurenrijkdom is soms schokkend. Voor een goed beeld ga na:
http://www.man-zou.org/pgh-collection/index.html (externe link)

Op deze kunt u enkele Miao ontwerpen vinden. Het aantal zal in de loop der tijd worden uitgebreid. Links staan bovenaan de bladzijde.

 

to the top of the page


Copyright©jos hendriks, 2005-2008