zelf borduren
stijlkenmerken
geschiedenis
werkwijze
klein|groter|groot
klein|groter|groot
ontwerpen
uitvoeringen
ontwerpen
uitvoeringen
ontwerpen
Miao
stijl, ontwerpen
uitvoeringen
stijl, ontwerpen
stijl, ontwerpen
stijl, ontwerpen
roosters
DMC kleuren
blog
patroon van de week
nieuw(s)
links
deze site en u
contact
wikitopia
start>zelf borduren

zelf borduren

Intro

Deze website biedt alle mogelijkheden, ondersteunnig en ontwerpen om zelf aan de slag te gaan. Er zijn ontwerpen in de stijl van Assisi, Florentijnse borduurontwerpen, Keltisch ontwerpen, een grote hoeveelheid ontwerpen voor zwart borduren, talloze alfabetten, iets over Miao borduren, Chinese ontwerpen in de uitsparingstechniek en intrigerende vlechtwerk ontwerpen.

Er is veel ondersteuning via uitgebreide handleidingen bij de verschillende stijlen, die u op deze site vindt. Daarbij is "beginnen" niet al te moeilijk omdat er alleen echte basis borduursteken in de ontwerpen voorkomen: vrijwel uitsluitend de kruissteek, dubbele rijgsteek en de platsteek.
Ook is er aandacht voor de herkomst en de geschiedenis van de verschillende stijlen.

Handleiding voor het gebruik van de werktekeningen

Bij alle ontwerpen op deze site is het ontwerp zelf direct bruikbaar als werktekening of vindt u een link naar een pagina met de werktekening(en).
U kunt en mag deze werktekeningen voor eigen gebruik opslaan op uw computer en/of uitprinten. Ga hiervoor met de muis op de tekening staan en klik met de rechtermuisknop. U krijgt dan een menu met opslaan en printen. Alle ontwerpen zijn aftelbaar. De gebruikte steken zijn de kruissteek, de rechte steek en de dubbele rijgsteek.

De ontwerpen zijn allemaal op dezelfde schaal in de tekening gezet. De werktekeningen zelf zijn 100x70 vierkantjes groot en passen ruim op één A4-tje. Dit geeft u de mogelijkheid om alles met alles de combineren, en zo een eigen ontwerp samen te stellen. Een schaar en wat lijm is alles wat u nodig heeft. Ook is het niet allemaal zo priegelig. In de tekeningen zijn de kruisjes zo'n 2,5 millimeter groot en dus goed zichtbaar.Als extra hulpmiddel kunt u "vierkantjespapier" op dezelfde schaal als de werktekeningen uitprinten. U vindt het onder hulpmiddelen/roosters.
Mocht u enig probleem tegenkomen, mail mij dan, en ik zal proberen u te helpen.

Bij veel ontwerpen, zeker die in de stijl van Assisi, is de ene helft van het ontwerp het spiegelbeeld van de andere helft. Toch heb ik vrijwel altijd beide helften in de werktekeningen opgenomen. Borduren in spiegelbeeld is namelijk uitermate lastig.
Bij vlechtwerk ligt dit anders. Daar is geen spiegellijn. Maar wel draaiïngen over 90 graden. Dat betekent dat u slechts een kwart van het ontwerp als werktekening nodig heeft. Door deze of u werk 90 graden te draaien kunt u dan verder werken.

Korte opmerkingen over de verschillende stijlen

Assisi

De verzameling ontwerpen in deze stijl op deze site is verreweg de grootste op internet en ook groter en van een hoger niveau dan in welk boek dan ook dat momenteel verkrijgbaar is. Assisi is een vorm van borduren in de uitsparingstechniek: niet de motieven, maar de achtergrond wordt opgevuld met kruissteken. Er zijn kleine maar ook hele grote ontwerpen op deze site. Niet bij alle ontwerpen is in de werktekeningen de achtergrond opgevuld. Dat is ook niet nodig, omdat het altijd duidelijk is wat de achtergrond is en wat niet. Assisi borduurwerk is in twee kleuren. Het resultaat is, minst de kleurkeuze, garen- en stofkeuze goed is, zeer indrukwekkend.

Chinees


Ook hier de uitsparingstechniek. Anders dan bij traditioneel Chinees borduurwerk, dat niet aftelbaar is en vrijwel geheel in platsteken wordt uitgevoerd, zijn traditionele motieven omgezet in aftelbaar borduurwerk in kruissteek en dubbele rijgsteek (Holbeinsteek).

Zwart borduren (Blackwork)


Ontwerpen in één kleur en er wordt uitsluitend gewerkt in de dubbele rijgsteek. Ontwerpen lenen zich heel goed voor het samemstellen van een "merklap" , maar kunnen natuurlijk ook anders toegepast worden.

Vlechtwerk

Je kunt dit beschouwen als een vorm van zwart borduren. Een ontwerp bestaat uit één of meerdere banden, die kleine vlakjes insluiten. Je kunt ofwel de banden, ofwel de vlakjes of beiden opvullen met borduursteken. Hier ligt voor de creatieven onder ons een uitdaging. Mogelijk leidt het tot fantastische resultaten en een nieuwe stijl.

Florentijns borduurwerk (Bargello)

Met slechts één en dan ook nog de simpelste borduursteek geeft deze techniek, verrassende en stijlvolle resultaten.

Miao

Een beginnetje met enkele geometrische kruissteekpatronen van deze minderheidsgroepering in China.

Alfabetten

Deze kruissteek alfabetten zijn uniek en gebaseerd op de lettertypes, die u op uw computer kunt vinden. Te combineren met alle patronen op deze site en natuurlijk ook met patronen van uzelf of patronen, die u elders gevonden heeft. Er zijn ook enkele alfabetten, die speciaal voor borduren zijn ontworpen.

Keltisch

Omzettingen in kruissteek, gegenereerd met een programma wat ik heb geschreven, van Keltische motieven. Er zijn ook ontwerpen in kruis- en dubbele rijgsteek, die ik heb gemaakt uitgaande van Keltische motieven.

U krijgt via deze site een fors aantal unieke, prachtige ontwerpen tot u beschikking. Nergens is een dergelijke verzameling op het internet te vinden. Maar u kunt ook iets terug doen: als u één van de ontwerpen uitvoert, stuur dan een foto in .jpg formaat van het uiteindelijke resultaat.

to the top of the page


Copyright©jos hendriks, 2005-2008